Tips voor leidinggevenden

Do's en don 'ts van een goed evolutiegesprek

Bij Acta Management spreken we liever van een evolutiegesprek dan van een functioneringsgesprek of evaluatie. We willen immers naar de toekomst kijken en minder naar het verleden. Maar hoe je het ook noemt, er zijn een paar stappen in die gesprekken waar je best rekening mee houdt. Als leidinggevende of als werknemer. Want uiteindelijk wil iedereen een goed gevoel aan dit gesprek overhouden en met een verhoogde motivatie opnieuw aan de slag gaan.

Moet je binnenkort een evolutiegesprek leiden? Deze tips helpen je zeker vooruit.

1. Voorbereiding is het halve werk

Een cliché, een open deur … noem het zoals je wil, maar een goeie voorbereiding is cruciaal. Het evolutiegesprek begint al voor het gesprek zelf plaatsvindt. Want improviseren doe je beter niet tijdens een evolutiegesprek. Daarom krijgen de medewerkers hun vragen best op voorhand doorgestuurd. Je kan die vragen zelfs personaliseren. Zo geef je de werknemers ook tijd om hun antwoorden te staven met voorbeelden. Vragen als " Welke zijn je te ontwikkelen punten? Hoe wil je dit aanpakken?" krijgen best wat voorbereiding.

2. Ga in dialoog en focus op het positieve

Spits je oren en luister! Een evolutiegesprek is geen monoloog maar een dialoog. Als een medewerker spreekt dan luister je. Pas daarna kan je constructieve feedback geven, met de klemtoon op constructief. Een sterke leidinggevende focust altijd op het positieve. Ook wanneer de feedback negatief is, kan je die positief brengen. Zeg niet: “ Je ben een slechte verkoper”, maar zeg bv. “Je cijfers bleven wat onder de verwachtingen”. Zo druipt je medewerker niet beschaamd of ontmoedigd af. En positief spreken doe je niet alleen over wat is geweest, maar ook over het nu en de toekomst.

acta management

3. Focus op doelstellingen, niet op salaris

Na een evolutiegesprek moet iedereen terug met een schone lei aan de slag. Maar niet zonder doelstellingen. Aan het einde van het evolutiegesprek is het moment daar om over doelstellingen te spreken. De medewerkers kunnen die zelf aanhalen. Maar evengoed spreek jij ze uit. Doelstellingen zijn nodig om als individu, met resultaat voor het bedrijf, te groeien. We spreken dus niet over een nieuwe koffiemachine met extra opties en zelfs niet over een loonsverhoging. Ook al komen er veel onderwerpen aan bod in een evolutiegesprek, salarisonderhandelingen zijn hier niet op zijn plaats.

4. Maak op het einde van het gesprek een actieplan.

Voordat je het gesprek afsluit, rest er nog één taak. En dat is er één die de leidinggevende en zijn medewerker samen moeten doen: het opstellen van een actieplan. In dat plan staan de doelstellingen die iedereen voor zichzelf en het bedrijf opstelde. Het is ook het basisdocument voor het volgende evolutiegesprek.

actamanagement actamanagement

5. Elke dag een nieuwe kans voor een evolutiegesprek

Een evolutiegesprek hoeft niet altijd formeel te zijn. Je kan evengoed korte “officieuze” evolutiegesprekken houden. Die zijn ideaal om de werknemers extra stimulansen te geven. We raden ze dus zeker aan! Je kan voor deze gesprekken ook de tips hierboven gebruiken.

Wil je meer weten over het voeren van een goed evolutiegesprek? Of heb je nood aan goeie voorbeelden en praktijkgerichte training?
Dan is deze opleiding voor jou.