MR GROUP - Opstaan wanneer alles valt

Voor installateurs van zonnepanelen was 2013 een jaar om snel te vergeten: overheidssubsidies voor zonne-energie werden geleidelijk aan afgebouwd, en het aantal installaties bereikte dat jaar dan ook een dieptepunt. Toch besloot MR Group, specialist in zonnepanelen, verwarming en elektro, net op dat moment te investeren in de toekomst. Concurrenten opkopen, een leger van toppers uitbouwen en de markt in volle vaart heroveren: het bleek een meesterlijk plan.

Doorzettingsvermogen, durf en passie. Dat waren de woorden die de jury gebruikte toen ze Robin Maes, CEO van MR Group, in 2018 uitriep tot Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar. Maes: "Het is niet eenvoudig om risico's te nemen wanneer de hele sector in elkaar stuikt. Toch besloot ik midden in de crisis die concurrenten zou verwoesten om al mijn centen in mijn zaak te steken. Omdat ik voelde dat het zou lonen. Het heeft me niet alleen een sterker bedrijf opgeleverd, maar ook een titel waar ik best wel trots op ben. Fun fact: Het was 10 jaar geleden dat er nog eens een West-Vlaming had gewonnen."

M A MR Solar 16

En daar sta je dan, met je leger

Toen de sector 1 à 2 jaar later beetje bij beetje weer overeind kwam, hoefde MR Group als een van de weinigen niet van nul te beginnen. Dat was te danken aan slimme keuzes en stevig talent: "Door failliete concurrenten snel over te nemen en niet te besparen op de aanwerving van sterke salesprofielen, hadden we bij de heropleving van de sector al een stapje voor. Vooral dat laatste heeft veel gedaan: het is niet te onderschatten wat goede mensen kunnen doen voor je bedrijf. Ook de opleidingen bij Acta hebben daar natuurlijk bij geholpen."

Als je bij de top wil horen, moet je ook in toppers investeren.

Robin Maes
CEO MR-Group

M A MR Solar 20

Nog veel groeimarge

Met een goede basis kan je ver komen. Sinds 2013 is de omzet van MR Group dan ook elk jaar verdubbeld, en het ziet er niet naar uit dat daar binnenkort verandering in zal komen: "Intussen horen we in onze industrie bij de top drie in België. Maar we zien nog veel groeimarge, vooral in buurlanden dan. In Nederland mochten we recent nog een bestelling van 60.000 zonnepanelen noteren. Bovendien blijven alle lagen van de bevolking de voordelen van zonne-energie ontdekken: wist je bijvoorbeeld dat onze oudste klant maar liefst 93 jaar is? Niemand is te oud voor zonnepanelen!"

M A Callens 9

Lees ook

Verhaal: CALLENS - Belevingsruimte brengt meer welzijn op het werk

Een Callenscafé, een fitnesszaal en geïsoleerde concentratiebubbels: het zijn maar enkele van de vele nieuwigheden waar de 225 medewerkers

Lees verder